dinsdag 19 november 2013

Familierecept V - Goulash van Peen


In de afgelopen weekenden zijn we druk bezig geweest in en om het huis. En wat is er dan lekkerder om 's ochtends al een grote pan op het vuur te zetten, die de hele dag te laten pruttelen en 's avonds met de gordijnen al dicht te genieten van stoofvlees. We geven je het 'all times favorite' voor goulash, zoals Y's moeder en oma die altijd maakten.

Ingrediënten
(voor vier personen, bestemd voor twee tot drie dagen)
1,5 kilo magere bieflappen in blokjes
1,5 kilo gesnipperde uien
vijf geplette tenen knoflook
1,5 liter kokend water
2 plakken ontbijtkoek
eventueel een eetlepel bruine suiker
scheut tomatenketchup
peper, zout, paprikapoeder
boter

Bereiding
Bestrooi het vlees met peper en zout. Braad het vlees aan op een hoog vuur in een pan met een dikke bodem in ruim boter. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan zodra het bruin is. Fruit nu de uien aan met vijf teentjes geplette knoflook. Spuit, zodra de uien glazig zijn geworden, een flinke klodder ketchup over het geheel en strooi de paprikapoeder naar smaak over het mengsel. Brokkel de plakken ontbijtkoek er doorheen en indien gewenst, de bruine suiker. (Houd je van gladde saus? Pureer de saus dan nu met een staafmixer, vóórdat het vlees teruggaat in de pan.) Schep het vlees terug in de pan - vergeet de vrijgekomen jus niet. Voeg het kokende water toe en roer de ingrediënten dooreen. Temper het vuur en laat het geheel minimaal zes uur (!) stoven met de deksel half op de pan. Roer het stoofvlees regelmatig door en voeg zonodig wat water toe. Serveer de goulash met rijst of gekookte aardappels en spruitjes of rode kool met appelmoes. Eet smakelijk!

N.B. Mocht het vlees eerder op zijn dan gepland (zoals bij ons altijd!), bewaar dan de saus. Braad kleine gehaktballetjes in een aparte pan gaar en voeg die toe aan de opgewarmde jus. Mmmmmm!

Geen opmerkingen: