"CHINA’S’ ZWARTE KINDEREN’ WORDEN EINDELIJK LEGAAL
Ze hebben een woning, een baan en een familie, maar op papier bestaan ze niet. Door het eenkindbeleid zijn miljoenen Chinezen, die vaak als tweede of derde kind geboren zijn, niet officieel ingeschreven. Daardoor kunnen ze geen aanspraken maken op gezondheidsvoorzieningen, scholing of legaal werk. De Chinese overheid wil deze dertien miljoen ‘zwarte kinderen’ (heihaizi) nu helpen om officieel staatsburger van China te worden.
"Ik doe hetzelfde werk, maar verdien vijf keer minder dan mijn legale collega’s", zegt Tina Feng met een zucht in haar woning van vijf vierkante meter in de Zuid-Chinese stad Guilin. Ze geeft Engelse les op een kleine school. Een relatief goede baan voor een 'zwart kind'. Feng komt oorspronkelijk van het straatarme platteland in Hunan en heeft vier oudere broers en zussen. Haar ouders konden alle helpende handjes gebruiken bij het zware landbouwwerk, maar schreven haar niet in, omdat ze zich geen boete voor het overtreden van het eenkindbeleid konden veroorloven. Het gevolg is dat ze officieel niet mag trouwen, werken, wonen of zelfs maar een trein nemen.
Onderwijs volgen kon, net als werken, wel door het omzeilen van de wet. "Op plattelandsscholen nemen ze het niet zo nauw met de regels." Al snel bleek ze een talent voor leren te hebben waarna haar ouders hun laatste centen bijeen schraapten om een middelbare school om te kopen. Momenteel volgt ze geen universitaire studie maar behaalt ze wel losse universitaire certificaten. "Daarvoor gebruik ik een illegaal identiteitsbewijs. Ideaal is het niet maar ik zie momenteel geen andere optie." Om de certificaten te kunnen bekostigen, werkt ze zo’n 60 uur in de week. "Dat is veel meer dan de andere leraren terwijl ik minder verdien. Mijn baas weet dat ik weinig andere opties heb en daar maakt hij gebruik van."
Feng behoort waarschijnlijk tot de laatste generatie heihaizi. In oktober maakte de Chinese overheid een officieel einde aan het omstreden eenkindbeleid. Daarnaast gaat het ruim zestig jaar oude hukou-systeem op de schop (het restrictiesysteem voor de toestemming om van het platteland naar een stad te verhuizen). De regering wil daarom 13 miljoen illegale Chinezen helpen met het verkrijgen van de juiste documenten om zich officieel in te schrijven. "Het is jammer dat het hukou-systeem en eenkindbeleid zo lang in zo’n strikte vorm hebben bestaan", peinst ze. Toch is ze niet lang rouwig. "Ik kan niet wachten om eindelijk erkend te worden. Het is mijn droom om te trouwen en kinderen te krijgen. Twee legale kinderen", voegt ze er glimlachend aan toe."
De naam van Tina Feng is uit veiligheidsoverwegingen gefingeerd.
Bron: Chinanieuws, 8 december 2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten