maandag 23 september 2013

Appeloogst


En ja hoor, gisteren was het weer zover! Het Plukfeest bij onze biologische appelboom! Voor de negende keer plukten we anti-allergische Santana-appels. Y kan de 45 kilo (!) gebruiken tot maart 2014 en maakt er appelmoes, appeltaart, appelpannenkoek, filosoof, etc. van. Na acht maanden zonder appels, is dat een ware traktatie.

Heb je weleens van appelchips gehoord? Het is heel makkelijk om te maken, hoor. Je neemt twee appels en verwarmt de de oven voor op 100 graden C. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Verdeel de appel in (heel) dunne schijfjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes appel. Zet de bakplaat in de oven en laat de appelringetjes in circa 90 minuten in de oven drogen totdat het krokante chipjes zijn geworden. Haal de appelchips uit de oven, voeg desnoods kruiden toe (bijvoorbeeld kaneel- of gemberpoeder) en laat ze afkoelen. Lekker hè?!

Natuurlijk ging opa ook mee appels plukken en traditiegetrouw picknickten we met stokbrood, salade en fruit. Dit jaar alleen niet onder de bomen in het (natte) gras, maar op het plein voor de biologische winkel. Daar stonden namelijk stoelen met rugleuning en dat was wel zo prettig voor (de rug van) opa. Op het plein is altijd van alles te doen tijdens het plukfeest: springkussen, een zandhoop, skelters, schminken, broodje bakken op het open vuur, etc. Onze meisjes amuseren zich er altijd kostelijk - dus wij ook.

Aansluitend reden we naar China-nichtje L, die haar tiende verjaardag vierde. Ondanks dat de lucht soms dreigend dichttrok, is het droog gebleven en konden we in de tuin barbecuen. Gezellig hoor! De meisjes lagen al met al wel wat later in bed dan gebruikelijk op zondagavond. L hebben we vanmiddag kunnen weerhouden van een speelafspraakje, maar M had al afgesproken om mee te gaan paardrijden met schoolvriendinnetje I. Moe, maar voldaan schoof zij even na zessen aan tafel, waar de eerste, zelfgekookte appelmoes al klaarstond. Mmmmmmm!

Inmiddels liggen de appels op zolder te drogen. Vervolgens bergen we ze koel en droog op, zo blijven ze het langste goed. Maar eerst genieten we nog even van de heerlijke geur die door het huis trekt. Want 45 kilo betekent omgerekend wel ruim 300 appels!


Geen opmerkingen: