woensdag 27 mei 2015

Chinanieuws


In de adoptiegemeenschap heerst wat commotie rond de Chinese éénkindpolitiek. Tijd voor een chronologisch overzicht.

Hervormingen
In 2011 werd het al aangekondigd door het hoogste wetgevende orgaan in China: de éénkindpolitiek werd hervormd. Als allebei de ouders zelf enig kind waren, mocht een echtpaar twee kinderen krijgen. In 2013 volgde de tweede versoepeling: als een van de twee ouders enig kind was, mochten er twee kinderen in het gezin opgroeien.

Achtergrond
De éénkindpolitiek werd in 1979 ingevoerd om de explosieve geboortegroei in te dammen. Met effect, want volgens berekeningen werden er sindsdien 300 miljoen minder kinderen geboren in China. Maar nog altijd wonen er 1,3 miljard mensen in China., een vijfde van de wereldbevolking.
Vanwege het dwangmatige karakter en de vele abortussen was er altijd al kritiek op de éénkindpolitiek. Er waren wel uitzonderingen: zo kregen boeren in sommige gevallen toestemming voor een tweede kind als hun eerste een meisje was. Maar verder konden alleen mensen met genoeg geld de boete voor ''een kind teveel' betalen. Uiteindelijk is ongeveer een derde van de gezinnen door deze politiek getroffen. De keerzijde is een 'leger aan verwende kleine keizertjes' die volgens onderzoek soms nauwelijks voor zichzelf kunnen zorgen en door het tekort aan vrouwen vaak geen levenspartner kunnen vinden.

Oorzaken
De hervormingen van de éénkindpolitiek werd door de regering van president Xi Jinping in 2011 dan ook doorgevoerd ter bestrijding van de vergrijzing en vanwege het toenemend tekort aan jonge arbeidskrachten. Vanaf 2025 zullen er te weinig jongeren tussen de 19 en 24 jaar om de fabrieken draaiende te houden. Hun aantal daalt gestaag, terwijl het aantal gepensioneerden ieder jaar groeit met zo'n 15 procent. Er komen ook pensioen- en sociale zekerheidssystemen om de zorgplicht van jongeren voor hun gepensioneerde (groot)ouders te verlichten. Daarnaast hoopt men op een herstel in de verhouding  mannen/vrouwen. In 2012 werden 100 meisjes geboren op 117,7 jongens. Normaal is dat 100/103.

Tegenwoordig
Anno 2015 blijven de gehoopte demografische wijzigingen echter uit. Geldzorgen, milieuvervuiling en stress: het zijn voor Chinezen allemaal redenen om het bij één kind te houden. De gevolgen laten zich raden ...

Bronnen: RTLNieuws, RTLZ, NPO1 en 2, ChinaDaily, Nu.nl

Geen opmerkingen: