'Chunjie kuaile' , oftewel: gelukkig nieuwjaar! Vandaag is in Den Haag voor de vijftiende keer Chinees Nieuwjaar gevierd en wij waren erbij. A's zus is speciaal gekomen om het met ons mee te vieren.
Wat wordt er precies gevierd met Chinees Nieuwjaar? Uiteraard de viering van het nieuwe jaar. Maar ook het verslaan van het mensetende monster Nian. Volgens de mythe drong Nian in 1400 voor Christus de huizen binnen en viel hij mensen aan. Het monster werd uiteindelijk verslagen door het gebruik van vuur, hard geluid en de kleur rood. Vandaar het knallende vuurwerk, de drums en de rode draak!
China heeft een kalender die gebaseerd is op de maancyclus, de tijd die de maan nodig heeft om één ronde om de aarde te maken. Een maancyclus duurt 29,5 dagen, veel korter dan onze maanden. Volgens de Chinese jaartelling begint daarom vandaag het jaar 4714. Omdat het Chinese jaar gevierd moet worden tussen 21 januari en 20 februari wordt er elke drie jaar een extra dertiende (schrikkel)maand toegevoegd. De Chinese kalender speelt over het algemeen een steeds kleinere rol in het dagelijks leven. Daarom heeft China in 1912 besloten om onze westerse kalender over te nemen. De Chinese kalender loopt wel gewoon door.
Een ander belangrijk verschil is dat de Chinese astrologie gebaseerd is op de twaalf dierentekens in plaats van de twaalf sterrenbeelden in de westerse horoscoop. De dierentekens zijn (in deze volgorde): rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en varken. De Chinese dierenriem werkt daarnaast met jaarlijkse in plaats van maandelijkse tekens. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar verandert het teken. Het afgelopen jaar was het Jaar van de Aap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten