dinsdag 27 oktober 2015

Adoptieweek NPO


Van zaterdag 7 november tot en met vrijdag 13 november a.s. vindt de National Adoption Month plaats in de Verenigde Staten. NPO Doc verdiept zich deze week ook in de wereld van adoptie. Hoe verloopt dit en wat zijn de gevolgen voor de kinderen, de adoptieouders én de biologische ouders, de zogenaamde adoptie-driehoek? Een aantal films kennen wij al en het zijn niet de makkelijkste, waarschuwen we je maar vast!

Samengesteld gezin
In Poetins weeskinderen (Sarah McCarthy, VPRO, 2012) zien we de stappen van de Amerikaanse familie Diaz op pad naar gezinsuitbreiding. Ze hebben een biologische dochter Cami (14) en besluiten een vijfjarige jongenstweeling en een elfjarig meisje uit Rusland te adopteren. Los van de taalproblemen van de kinderen, zijn er ook cultuurproblemen. De ouders van de kinderen huren ontwikkelingspsychologen in om binding en hechting tussen de gezinsleden te bevorderen.

Hechten & ontmoeten
Wat is de impact van adoptie op het leven van een kind? In Ik had nog niets verkeerd gedaan (Sanâa Swart, 2014) vertellen zes geadopteerden hoe zij hun adoptie hebben ervaren. De focus ligt in deze documentaire op de ervaringen van mensen die geadopteerd zijn. De hoofdpersonen in de documentaire spreken bijvoorbeeld over de hechtingsproblemen die ze ervaren, het gevoel dat ze nergens bij horen en over de ontmoeting met hun biologische ouders.

Tijn/Tino
Tijn van Dijk is geboren in Indonesië en geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Hij wil weten hoe zijn leven eruit gezien zou hebben als hij niet geadopteerd was en gaat naar Indonesië om familieportretten te maken van gezinnen waarin hij had kunnen opgroeien. Hij noemt zichzelf Tino en gaat op in de nieuwe omgeving, waar hij onder andere verliefd wordt op een Indonesische vrouw. Gemaakt door Carina Ellemers, voor HUMAN in 2007.

Is adoptie wel een oplossing?
De documentaire Mercy Mercy (VPRO, 2012) heeft in het verleden veel stof doen opwaaien, wegens de misstanden in de Ethiopische adoptie-wereld, die in deze documentaire aan het licht kwamen. In de documentaire adopteert een Deens echtpaar via een adoptiebureau twee Ethiopische kinderen van HIV-besmette ouders. De biologische ouders worden verscheurd door twijfel en verdriet maar krijgen te horen dat dit de beste keus is voor hun kinderen. Het Deense echtpaar is in eerste instantie dolgelukkig, maar de kinderen blijken niet te kunnen aarden in Denemarken.

Verdwenen familie
Tijdens de Argentijnse junta van Jorge Videla (1976-1983) zijn veel kinderen verdwenen. In Argentinië zijn daarom vele oma's op zoek naar hun onbekende kleinkinderen van hun verdwenen kinderen. In Adios Nonino (NPS, 2004) zien we Victoria, een geadopteerd meisje dat inmiddels weet wie haar ouders zijn en ook haar broer Marcelo na jaren heeft ontmoet. Marcelo en Victoria hebben nog een zus die zij niet kennen. Ze weten niet of ze haar moeten opzoeken. Misschien wil ze wel liever onwetend blijven?

Ontmoeting in Zuid-Korea
De talentvolle harpiste Lavinia Meijer timmert hard aan de weg en staat op podia over de hele wereld. Wanneer ze uitgenodigd wordt om op te treden in Zuid-Korea, haar geboortegrond, besluit ze hierop in te gaan. In Spelen voor het verleden (NCRV, 2011) is de kijker getuige van de reis van Meijer naar Zuid-Korea. In de voorbereiding op het optreden zoekt haar biologische vader contact met haar. Ze worstelt met gevoelens en twijfelt of het verstandig is om hem te ontmoeten.

Terug naar Lima
Christopher (22) werd geboren in Peru als Luis Alberto Laimito Sarmiento. Zijn moeder stond hem op jonge leeftijd af ter adoptie. Han van der Meer en Annette Heffels adopteerden de jongen tijdens hun reis door Peru en noemden hem Christopher. Hij groeide op in Bunde, Limburg en zijn nieuwsgierigheid naar Lima werd met de tijd groter. Nu, jaren later, besluit hij als volwassene terug te gaan naar Lima. Documentairemaker Marijn Poels gaat in Christopher van Bunde naar Lima (L1, 2013) met hem mee en legt verslag van zijn zoektocht.

Kijken?!

NPO Doc is in de maand november voor alle digitale tv abonnees van Ziggo gratis toegankelijk op kanaal 14. Daarnaast is NPO Doc te bekijken op de volgende manieren:
  • Live stream op het internet: www.npodoc.nl
  • Bij CAIWAY op: kanaal 118
  • Bij Interactieve tv van KPN: kanaal 102
  • Bij Ziggo: kanaal 212
  • Bij Delta: kanaal 35.

KRO/NCRV
Op dit moment is de KRO-NCRV bezig met het ontwikkelen van een nieuw programma voor NPO1. In dit programma maken geadopteerden een reis naar hun geboorteland. Niet om op zoek te gaan naar biologische ouders, maar om op zoek te gaan naar culturele eigenschappen waarin zij zichzelf wellicht herkennen. Hoe verhouden zij zich tot de cultuur? Voelen zij zich daar misschien meer thuis? Ze ontmoeten ook iemand die rond dezelfde tijd in dezelfde plaats geboren is, maar in het land bleef. Hoe is deze persoon terechtgekomen? Op deze reis komen de deelnemers meer te weten over de cultuur en hopelijk ook over zichzelf. Het is nog niet bekend wanneer dit programma wordt uitgezonden.

Geen opmerkingen: