vrijdag 5 augustus 2016

Toekomst interlandelijke adoptie

Afbeeldingsresultaat voor toekomst interlandelijke adoptie
Op 22 juni is aan de Tweede Kamer het onderzoeksrapport ‘De toekomst van de keten voor interlandelijke adoptie’ aangeboden. Het rapport gaat uit van de twee prominente ontwikkelingen in het adoptielandschap: een dalend aantal verzoeken voor adoptie (zowel van adoptieouders als van te adopteren kinderen) èn van een veranderende zorgbehoefte van de geadopteerden. Hierdoor moet/kan de interlandelijke adoptieprocedure mogelijk veranderen.
"Dit rapport is in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie uitgevoerd. In het rapport worden vier scenario’s en verbetermogelijkheden voor een toekomstbestendig stelsel van interlandelijke adoptie gepresenteerd. Het rapport bevat geen advies over de keuze voor een scenario. De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) is gevraagd hierover advies uit te brengen. De RSJ zal dit naar verwachting in het najaar van 2016 doen. De minister van Veiligheid en Justitie stuurt daarna zijn beleidsreactie aan de Kamer. Komende maanden worden met de betrokken partijen in de adoptieketen gesprekken gevoerd over de bevindingen uit het onderzoek.

De afspraken zijn inmiddels gemaakt met de verschillende vergunninghouders. Wereldkinderen heeft samen met de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) namens de vergunninghouders in de commissie gezeten om het onderzoeksproces te begeleiden. Na het uitkomen van de beleidsreactie van de Minister in het najaar zullen de gezamenlijke vergunninghouders inhoudelijk reageren. U kunt het rapport hier downloaden."
Bron: Wereldkinderen, 28 juni 2016

Geen opmerkingen: