vrijdag 11 december 2015

Chinanieuws

Zware smog in Peking

Wij hebben driemaal heerlijk weer gehad in Beijing, maar dat was achteraf puur geluk. Van vrienden die er jaren hebben gewoond, hebben we gehoord dat de luchtkwaliteit er vaak bar slecht is. En nu helemaal!

"Autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking hebben voor het eerst een 'code rood' afgekondigd vanwege de aanhoudende zware smog. De hoogste alarmfase gaat dinsdag om 7.00 uur (lokale tijd) van kracht..

Eind november werd in Peking al code oranje afgegeven, de op een na hoogste alarmfase. Een aantal wegen werd afgesloten en bouwprojecten werden stilgelegd. Voor de 22,5 miljoen inwoners kan de smog leiden tot ademhalingsproblemen, verergering van hart- en longziekten en bij hartpatiĆ«nten en ouderen tot voortijdig overlijden. Inwoners kregen eerder al het advies zich buiten zo min mogelijk in te spannen. Zieken, ouderen en kinderen kunnen het beste binnenblijven."

Inmiddels hebben de maatregelen effect! Code rood is gisteren ingetrokken. Sinds donderdagmiddag mogen er weer auto's rijden en vrijdag gaan de scholen weer open.

"Donderdag zijn er, als gevolg van een aanwezig koufront, waarden van slechts 55 gemeten. Een indexwaarde van 55 in Peking is nog altijd meer dan twee keer zoveel als wat de Wereldgezondheidsorganisatie voor de maximaal aanvaardbare luchtverontreiniging houdt. Het is niet bekend hoe lang de lucht blauw en schoon blijft in Peking. Meteorologen vrezen dat in de nacht van vrijdag op zaterdag het weer zo verandert dat er opnieuw smog ontstaat." 

Bron: Nu.nl, 7 en 10 december 2015

Geen opmerkingen: