zondag 13 maart 2016

China quiz - antwoorden!


Afbeeldingsresultaat voor china quiz

Antwoord 1. Pandaberen

Alle reuzenpanda's in de hele wereld zijn eigendom van China. Als je ergens anders een panda ziet, wordt de panda verhuurd.China probeert de populatie pandaberen namelijk weer op peil te brengen. Geen gemakkelijke klus, want een pandaberin is slechts drie dagen per jaar vruchtbaar per jaar!

Antwoord 2. Spugen en kaaskoppen
In China is het niet ongewoon om spugende mensen tegen te komen. Niet alleen op straat, maar ook in de winkels, restaurants, of zelfs in het ziekenhuis. Zij vinden onze gewoonte om te snuiten in een (papieren) zakdoek die je vervolgens bij je houdt weer erg smerig. Wist je dat veel Aziatische mensen ons Nederlanders ook vinden stinken? Dat komt door onze kaas- en zuivelconsumptie. Weet je ook meteen waar het woord 'kaaskop' vandaan komt!

Antwoord 3. Zijderoute
Net als (wc-)papier en porselein werd zijde in China uitgevonden. Met de draad van de zijderups worden stoffen geweven. De Zijderoute was een weg tussen China en Europa waarlangs die stoffen werd vervoerd. De route heet zo, maar eigenlijk werd er op die (en andere!) route van alles vervoerd: thee, specerijen, papier, porselein, en nog veel meer. Eigenlijk betekende de Zijderoute gewoon de handel tussen oost en west van verschillende producten.

Antwoord 4. Geluk en ongeluk
  • Rood is in China de kleur van het geluk. Een rode lampion heet iemand traditioneel een 'warm welkom' . Iemands naam in het rood schrijven brengt echter ongeluk.
  • Het cijfer "4" is een homoniem van "dood". Ook de uitspraak van het getal "7" heeft een negatieve bijklank. Het betekent "overleden". Het getal "8" heeft juist weer een positieve bijklank, vanwege het oneindigheid van het symbool. 
  • De Chinese draak brengt geluk. En eet je een orgaan van een dier, dan gaan de eigenschappen op de eter over (eet je apenhersenen, dan word je wijs). 

Antwoord 5. Chinese karakters
Hoewel de Chinese taal uit 14 verschillende bestaat (waarvan het Mandarijn en het Kantonees het meest bekend zijn) is er wel een uniform schrift. Het Chinees schrift is enorm ingewikkeld. Het bestaat niet uit letters maar uit karakters (Hanzi). Zo'n vijftigduizend om precies te zijn! Er wordt geschreven van boven naar beneden en van rechts naar links. Het Chinese schoonschrijven wordt kalligrafie genoemd - een kunststroming die al eeuwenlang bestaat. N.B. om een krant te kunnen lezen, moet je zo'n 3.000 karakters kennen.
Wist je trouwens dat in het traditionele Chinese notenschrift men meestal slechts vijf tonen in de toonladder gebruikt en geen acht, zoals bij ons?

Zin om verder te quizzen? Klik hier!

Geen opmerkingen: