donderdag 18 februari 2016

Chinanieuws

Afbeeldingsresultaat voor pandaberen

Uit het AD van 12 januari en 14 februari 2016:

"Twee verzorgers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan volgende maand in China een maand op 'pandastage'. De medewerkers gaan dan specifieke kennis vergaren over de zwart-witte beren, waarvan er eind van het jaar twee naar Nederland komen. 

Over twee weken begint de bouw van het onderkomen. Directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark vertelt dat het eerste bezoek aan het pandacentrum in het centraal gelegen Wolong erg belangrijk is, omdat het paarseizoen dan begint. "Onze verzorgers kunnen dan ook dat proces meemaken, want wij hopen dat onze reuzenpanda's straks ook in Nederland gaan paren", aldus De Lange.

Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima eind vorig jaar aan China, maakten de Chinezen bekend twee panda's aan Nederland uit te lenen. De hoop is dat het berenpaar in de dierentuin in Rhenen voor nakomelingen van de bedreigde diersoort gaat zorgen. Een eventuele spruit mag dan nog vier jaar in het dierenpark blijven. Daarna moet die in Chinese handen komen.

Samengebracht
De twee gastpanda's blijven maximaal vijftien jaar in Nederland. Nu leven Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (het mannetje) nog gescheiden van elkaar in Chinese fokcentra. In het najaar worden ze in een centrum samengebracht. Daar gaan de twee verzorgers uit Ouwehands dan ook naartoe om uiteindelijk gezamenlijk met een Chinese pandaverzorger naar Nederland te komen.

De samenwerking met China houdt in dat het dierenpark ieder jaar 1 miljoen dollar overmaakt. Dat geld wordt gebruikt om de panda-populatie in stand te houden. "Daar gaat een heel natuurbeschermingsprogramma achter schuil. Het is erg moeilijk om deze bedreigde diersoort in stand te houden. De vrouwtjes zijn maar drie dagen per jaar vruchtbaar en dan moet het mannetje er ook maar net zin in hebben." 

De voorbereidingen voor de bouw van hun verblijf zijn inmiddels in volle gang.

"De komst van de panda's zet de dierentuin op z'n kop. De pelikanen hebben plaats moeten maken. Hun vijver is leeggepompt. Eromheen liggen hopen aarde en boomstronken. Aan de zijkant staat een graafmachine. Achter in het dierenpark, komt het gloednieuwe pandaverblijf: Pandasia. Kabels moeten omgelegd en aangelegd, bomen gekapt, sleuven gegraven." 

Geen opmerkingen: