woensdag 3 februari 2016

Schilderles

Afbeeldingsresultaat voor miro
 
Niet alleen L volgt elke woensdag tekenlessen. Y heeft zich opgegeven voor drie proeflessen schilderen. Drie woensdagavonden is ze onder de pannen. Onder de penselen, beter gezegd. Het is een bestaande groep met 8 cursisten van een angstaanjagend hoog niveau. Goed, ze doen het al járen, maar Y heeft toch ook al wat meters tekenles op de teller staan. 

Het is er heel relaxt en gezellig. De leraar start de avond met een toelichting op de kunststroming van die avond, daarna mag je zelf kiezen wat en hoe je wilt schilderen en met welke materialen. Hij loopt niet rond, corrigeert niet en heeft tot het eind toe geen oordeel. Dan pas hangt hij alle doeken op en voorziet die van (opbouwend) commentaar.

Ze/we zijn nu bezig met het vernieuwende van Miró en Kandinsky en het experimentele van de Cobragroep. Ze hebben vooraf een museum of expositie bezocht, wat gegeten en gediscussieerd en zijn nu allemaal op hun eigen manier aan de slag. Eén schilder maakt per les een muziekselectie: van Enya tot Debussy, van oude jazz tot dj Tiësto. Tussendoor drinken we koffie met koekjes. Alle materialen zijn aanwezig en het is een ruim, luchtig en toch warm lokaal. Klinkt als een perfecte cursus, toch?

Toch niet. Y sloeg helemaal dicht bij zoveel vrijheid (Hoeft er geen schaduw in? Hoe los ik het op met het perspectief? Nee, hoeft niet begin maar gewoon!). Bij zoveel talent viel het hare behoorlijk in het niet. En belangrijker, het zijn wel héle lange avonden.

Gisteren woonde ze een zakelijke training bij 'Vitaliteit & balans'. Met handvatten voor hoofd, hart, ziel en lichaam. En een strandwandeling als Energizer. Als een soort opfriscursus na haar herstel van een fikse burnout in 2013, zeg maar. En één belangrijke tip uit dit hersteltraject willen we je niet onthouden. Leef in het hier en nu en kies wat nú bij je past.

Dus Y is eruit: zodra er meer ruimte en balans in de dagelijkse routine van werk, gezin en huishouden ontstaat, gaat zij deze cursus definitief volgen. Dan is er letterlijk meer vrijheid om te experimenteren, maakt het niet meer zoveel uit of iets nuttig/mooi/geslaagd is èn is er vooral voldoende tijd om een avond wat later naar bed te gaan!

Geen opmerkingen: