donderdag 16 januari 2014

Speelmiddagen


Op woensdagen zijn onze meisjes vanaf 12.30 uur vrij van school en ook mama is dan vrij. M hoeft pas om 16.00 uur op musicalles te verschijnen, dus is er volop tijd om af te spreken!

Vanmiddag zit mama met vier meisjes aan tafel. Dat op zich is al bijzonder, want L spreekt normaal gesproken vooral met jongetjes af. Meisjes hebben andere wensen en dat blijkt ook aan tafel. De een drinkt alleen warme melk, de ander eet haar brood alleen zonder boter. Maar vlak ook onze meisje niet uit: L eet alleen het zachte deel van een boterham en M drinkt alleen maar sojamelk. LOL Hoe dan ook, na een half uurtje zitten de tosti's, boterhammen met gebakken eitjes of knakworstjes er wel in en kan het spelen beginnen. 

De jongste dames kiezen voor 'prinsesje' spelen. De een heeft de blauwe verkleedjurk aan en is dus Assepoester en de andere de rose prinsessenjurk, waardoor ze automatisch Doornroosje is. Mama (hoewel niet omgetoverd tot lakei) heeft hen beiden net begeleid naar het 'bal'. Het bal vindt plaats in de kamer van L en er draait muziek van Dirk Scheele. Bij gebrek aan een prins, dansen de meisjes samen wilde rondjes, zodat hun jurken wijd uiteen draaien - prachtig!

De tieners zijn druk met heel andere zaken. Met een half oog kijken ze naar de Ipod en zingen mee met de liedjes van Rihanna, Avril en Miley. Ook tiener-dames kunnen al multitasken, want ondertussen lakken en versieren ze hun nagels èn nemen ze de stand van zaken in de klas door. Dat nagels lakken is trouwens een serieuze zaak want beiden hebben wel twintig verschillende kleurtjes. Op onnavolgbare wijze houden ze bij welk potje van wie is.
Uit ervaring wijs geworden, weet mama dat ze op dit soort middagen vooral moet 'faciliteren'. Op kantoor wordt dit meer en meer van managers verwacht en ook thuis werkt dit het beste. Op zijn tijd wat drinken en een hapje aanbieden. Even een songtekst of kleurplaat uitdraaien. Wat knutselspullen opzoeken en tussendoor wat Lego of Kapla opruimen. Af en toe wat bijsturen als de een iets ander wil spelen dan de ander. Steels de afzuigkap aanzetten (vanwege de nagellakdampen) en desnoods een verhaaltje voorlezen (bij de jongsten). En het belangrijkste: vooral zelf niks nuttigs willen doen, maar te allen tijde aanwezig zijn voor vragen en service!

Zonder gekheid - het is echt ontzettend gezellig en mama zit stilletjes te genieten. Zoals ook iedereen vroeger bij haar thuis welkom was en is, wil zij het net zo voor háár kinderen. Hopelijk herinneren die zich dat later nog!

Geen opmerkingen: