vrijdag 31 januari 2014

Happy Chinese New Year!

Het Chinese karakter voor 'Paard'

Gong Xi Fa Cai! Gelukkig Chinees nieuwjaar! Vandaag start het Chinese Jaar van het Paard! In China ligt daarom alles stil sinds afgelopen maandag tot en met zondag 9 februari a.s.

Maar ook in Nederland wordt het gevierd. Je kunt dit jaar weer terecht in Rotterdam (5 februari), Den Haag (Chinatown, 1 februari) of Amsterdam (Nieuwmarkt/Zeedijk, 31 januari tot en met 2 februari). Normaal gesproken gaan wij op stap met onze 'China-nichtjes' en hun ouders, maar dat wordt dit jaar moeilijk: zij wonen tijdelijk in Oman. Maar niet getreurd, ons buurmeisje A was - aangestoken door onze enthousiaste verhalen - al van plan het dit jaar ook te vieren. Wij gaan dus met alle buurtjes. We hebben de 'hong bao's' (de rode zakjes waarin wat geld voor jonge mensen wordt gestopt en 'fortune cookies' en mandarijnen al in huis. Een rode lampion hebben we nog van vorige jaren en vuurwerk ook. Kortom, wij zijn er klaar voor!


Volgens legenden was Nian (net als het Chinese woord voor 'jaar' uitgesproken als [njen]) een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en draken en veelvuldig gebruik van de kleur rood in huis.


De draak staat in Aziƫ van oudsher symbool voor hogere afkomst en macht, de leeuw voor geluk en voorspoed. De draak spuugt bij bedrijven (ook restaurants) een blaadje sla naar binnen, opdat zij een goed, nieuw jaar krijgen. Zeewier en visgerechten zouden ook bijdragen aan een voorspoedig nieuwjaar, dus doe er je voordeel mee!


Helaas worden voor het Jaar van het Paard grote milieu- en natuurrampen voorspeld. Maar in het jaar 2014 zullen wereldwijd sterke Paarden opstaan, die zullen afdwingen dat de mens wat beter met de aarde om moet gaan. De voorbode zien de Chinezen zelf al in de grootschalige aanpak tegen smog. Zo mogen de Chinezen vrijdag waarschijnlijk geen vuurwerk afsteken, omdat de lucht (in de grote steden) al te veel vervuild is. Een grote domper voor de Chinezen, die wel raad weten met een duizendklapper!

Geen opmerkingen: