dinsdag 27 september 2016

Nog steeds LID 9/1/2007

Afbeeldingsresultaat voor log in datum

Helaas, nog steeds geen nieuws. Stichting Kind en Toekomst meldt nog steeds dat de dossiers met Log In Datum (LID) tot en met 9 januari 2007 zijn verwerkt door de Chinese Adoptie Autoriteit, CCCWA. Dit bericht staat er al sinds december 2015 ...

K&T is overigens nog het enige bemiddelingsbureau dat aanvragen voor Non Special Need (NSN)-kindjes aanneemt. Wereldkinderen (WK - 2008) en Meiling zijn hiermee gestopt en behandelen alleen maar SN-aanmeldingen voor China.

"Zoals wij al eerder op de website en in de Meiling mailing aangaven zien wij het aantal bemiddelbare kinddossiers uit China teruglopen. Uit gesprekken met directeuren van kindertehuizen is ons gebleken dat de veranderingen in China er voor zorgen dat medische hulp voor meer mensen bereikbaar is hierdoor kunnen meer kinderen met een special needs bij hun biologische familie opgroeien. Ook neemt het aantal binnenlandse adopties toe omdat meer echtparen in China open staan voor het adopteren van een kindje, al dan niet met een special needs. Deze ontwikkelingen vinden wij erg positief.

De kinderen die op dit moment voor adoptie in aanmerking komen zijn vooral kinderen ouder dan 24 maanden en met een zwaar medisch dossier. Hierdoor moeten wij nog strenger zijn bij het beoordelen van nieuwe gezinsrapporten. In principe kunnen wij op dit moment alleen bemiddelen voor mensen die open staan voor een kindje tot MINIMAAL 36 maanden met een zwaar medisch dossier. In heel bijzondere situaties, bijvoorbeeld a.s. adoptieouders die open staan voor een kindje met een neurologische afwijking, ernstige achterstand in ontwikkeling waarvan niet bekend is of deze is in te lopen (psychisch en/of motorisch) kunnen wij beslissen om hier van af te wijken."


Hoe gaat deze procedure in zijn werk? Het CCCWA hanteert een digitale lijst (de 'shared list') waarop kinderen worden geplaatst die in aanmerking komen voor adoptie. Er is onderscheid tussen Non-Special Focus en Special Focus kinderen. De Non-Special Focus kinderen zijn meestal kinderen met een geïsoleerd, lichter medisch probleem, zoals schisis of het missen van een arm. De Special Focus kinderen hebben meestal gecompliceerdere medische aandoeningen of een combinatie van enkele aandoeningen.

De Non-Special Focus kinderen kunnen alleen gematcht worden met aanvragers van wie het dossier al geregistreerd is bij het CCCWA. De Special Focus kinderen kunnen gematcht worden met aanvragers die nog niet zo ver zijn. De gegevens van de ouders moeten binnen 72 uur worden ingevoerd. Hierdoor is er geen tijd om eerst nog recente informatie, aanvullende onderzoeken enzovoorts op te vragen of het kind eventueel te laten bezoeken.

Ook bestaat de mogelijkheid om het CCCWA te verzoeken om een Special Focus kind individueel toe te wijzen. Er wordt dan de mogelijkheid geboden om langer de tijd te hebben (3 maanden) om het voorstel zo compleet mogelijk te maken en ouders voor het kind te zoeken onder de ouders op de wachtlijst.

Bronnen: K&T, WK, Meiling, september 2016

Geen opmerkingen: