donderdag 15 september 2016

Maanfeest 2016

Afbeeldingsresultaat voor maanfeest

Vandaag heeft China vrij voor het jaarlijkse Maanfeest (of Midherfstfestival)! Wij vieren op afstand met hen mee en branden kaarsen voor de familieleden van onze dochters.

In China staat de ronde maan namelijk symbool voor de oneindige liefde voor familie. Het feest valt altijd ergens tussen begin september en begin oktober, wanneer de volle maan schijnt. De meest ronde en meest lichtgevende van het hele jaar (kijk dus vooral even naar buiten vanavond).

Tijdens het Maanfeest zijn de Chinezen buiten en schijnen er felgekleurde lampions. Ze picknicken 's nachts in scholen, parken en straten. Ze eten fruit en natuurlijk stukjes maancake. Deze soort gevulde koek wordt gedeeld met familieleden om de onderlinge band te bevestigen. Wij zijn er niet zo dol op, maar bakken gewoon koekjes in de vorm van de maan en sterren!

Wat gebeurt er verder in de Chinese straten? Er dansen draken of leeuwen. Ze maken afspraakjes en jonge meisjes en vrouwen gaan in het donker groenten plukken om te weten te komen of ze kinderen zullen krijgen en hoeveel.  Er worden midherfstbomen geplant en er wordt gezongen.

Nou, dat gaat ons allemaal niet lukken vanavond. Maar het is een vrolijk familiefeest, het tweede belangrijkste feest na het Chinese Nieuwjaar. Geniet er dus van!

Geen opmerkingen: