vrijdag 10 oktober 2014

Zicht!


Bij ons thuis werkt het als volgt. A is relaxed en beziet per dag wat er moet en/of kan gebeuren. Regent het? Is iemand niet in orde? Loopt onze dag anders dan verwacht? Hij speelt er moeiteloos en flexibel op in. Daar staat tegenover dat hij weleens iets vergeet.

Y is weer heel anders. Als controlfreak vergeet zij niets, maar leeft met een strakke planning via haar 'lijstjes'. Een to do-list per werkdag, een familieplanner per week en een lange termijn-lijst. Op die laatste lijst staan leuke uitjes voor alle seizoenen, films en boeken die ze wil zien/lezen. Maar ook klussen die niet direct spoed hebben, maar wel veel tijd in beslag nemen, of veel denk- en regelwerk met zich mee brengen.

Zo hebben we net ons klusje nieuwe bril voor M en Y kunnen afstrepen. M had in juni al een nieuw brilvoorschrift ontvangen en verheugde zich op een nieuw montuur. Een kind kan de was doen, zou je zeggen. Toch was het een klusje dat Y steeds op de lange baan schoof. Zij moest nog een oogmeting laten verrichten èn een nieuw montuur uitzoeken. Het leek wel zo efficiënt om dat laatste voor beiden te combineren!

Bij drie opticiens legio monturen gepast en bij één een dubieuze oogmeting laten verrichten - het akkefietje zou ons minimaal 1.500 euro gaan kosten. Beetje duur, inderdaad. Dus zijn we voor Y te rade gegaan bij een gediplomeerd (!) optometrist. Dat is een opticien die ook andere afwijkingen opspoort. Tijdens drie verschillende afspraken (zucht) zijn keurig de oogdruk, de sterkte en de gewenste correcties bepaald. Dit leverde een speciaal brilvoorschrift op met glazen op sterkte èn cilinders èn prisma's. Netjes betaald voor het advies en daarmee naar een goedkopere brillenzaak gegaan. Daar bestelden we meteen de bril voor M en de drie (verte-, computer/lees- en zonnebril) voor Y. Woensdag was het zover en mochten we ze ophalen. Met aftrek van de vergoeding van de verzekering zijn we nu voor vier brillen 450 euro kwijt. Tel uit je winst! We zijn allebei echt blij met onze nieuwe exemplaren.

Hoe dan ook, deze 'klus' heeft ons zeker negen middagen gekost. L ziet vooralsnog gelukkig prima zonder bril, aldus het consultatiebureau. En A en opa zijn recent nog voorzien van nieuwe brillen. Hopelijk komt dit punt dus voorlopig niet meer op onze lange termijn-lijst terug!

Wat er verder nog op onze LT-lijst staat? Nou, onze trap moet dringend worden geschuurd en gelakt, we lopen hopeloos achter met het nabestellen (en inplakken) van onze familiefoto's en de meisjes moeten hoognodig nieuwe kleren, jassen en schoenen voor het winterseizoen. Gelukkig begint over anderhalve week de herfstvakantie ... en gaan we eerst de leuke dingen van de LT-lijst doen!

Geen opmerkingen: