woensdag 12 februari 2014

'To read, or not to read


... that's the question'. Tenminste, als je de recente uitspraken mag geloven. In de laatste LINDA zie je tweejarigen, verslaafd aan de Ipad. Boekenclub ECI en de vroegere tweedehands boekhandel De Slegte/Polare krijgen weliswaar een doorstart, maar de omzet van de boekhandels daalt al jaren. Volgens Stichting Lezen & Schrijven (inderdaad, van prinses Laurentien) heeft zo'n 1,5 miljoen Nederlanders moeite met lezen of schrijven. Er gaan zelfs stemmen op dat basisschoolleerlingen eigenlijk helemaal niet meer hoeven te leren schrijven - in de toekomst hoef je immers alleen nog maar te kunnen typen .... Ach, 100 jaar geleden maakten ouders zich bezorgd omdat de kinderen niet meer buiten speelden, maar steeds met hun neuzen in de boeken zaten.

Allemaal waar, volgens diverse betrouwbare bronnen. Maar zoals schrijver Kluun afgelopen weekend in de Volkskrant al zei: "Nou en?!" De technologie maakt lezen en schrijven in de toekomst juist makkelijker. Hele volksstammen bevolken het internet met een (micro)blogs en tweets. Lezen we eigenlijk niet allemaal meer dan vroeger nu Ipad, Ipod en mobiele telefoon elk gewenst tekentje tevoorschijn toveren?

Y las als kind zoveel; drie boeken per week was volstrekt normaal. Zelfs de teksten op de flessen shampoo waren niet veilig voor haar leesgierige ogen. Maar ook zij, nee zelfs zij, leest minder. Voor haar gevoel dan. Want op kantoor is er geen stapel post meer die wacht op antwoord, ze heeft zelfs geen postbakje meer. Maar ze werkt wel dagelijks een enorme 'stapel' mails en digitale informatie weg. Het 8,4 boek dat de Nederlander gemiddeld leest, overstijgt ze wel maar ze haalt zeker niet meer de quota van vroeger. De liefde voor letters en taal is gebleven, maar dan wel sneller en korter graag.

Dus we geloven dat het met de hoeveelheid lezen wel meevalt, maar dat het sneller en kortere teksten zijn. En was het niet altijd al zo dat een beeld meer zegt dan duizend woorden? Dat is dé toekomstmuziek in de digitale media: steeds meer communiceren in plaatjes. Ook voor slechtzienden en blinden komt er steeds meer 'leesbare' informatie beschikbaar met de huidige technologie. Zo moeten webpagina's van de overheid ook voor hen toegankelijk zijn. Volgens recent onderzoek van de ANBO leest al een kwart van de ouderen via een e-reader. Het credo wordt wat ons betreft daarom gewijzigd in 'to e-read, or not to e-read'!

Geen opmerkingen: