zaterdag 23 augustus 2014

Boekenkast


Als kind verslond Y al alles met letters. Van Pippi Langkous tot Billie Bradley, van de Anita tot het Grote Tina Vakantieboek, van flesjes shampoo tot de borden langs de weg. Drie boeken per week was heel normaal en de dames van de plaatselijke bibliotheek kenden haar dan ook goed. Als volwassene las zij vaak door tot diep in de nacht met als favoriete schrijvers Francoise Sagan, Lisa St. Aubain de Teran, Isabelle Allende, Tsjechov en Marianne Frederikson, en een Wilbur Smith of Nicci French op zijn tijd.

Dat ritme is zo gebleven totdat onze M kwam. Vaak bleef ze tot 's nachts bij haar baby liggen, omdat die zo moeilijk kon inslapen. En daarna was Y te moe om nog lang te lezen. De boekenkast jongde nog wel verder aan, maar steeds vaker bleven de titels ongelezen.

Sinds haar burnout komt Y ook nog niet echt aan lezen toe. Zaterdagavond wel bijlage van de Volkskrant & Vrouw, af en toe de LINDA en het J/M Magazine. En niet te vergeten de enorme hoeveelheid (zakelijke) informatie via internet, mail en sms. Maar een echt boek? Zo een waar je je voor opkrult op de bank, met een kopje thee erbij en de wereld om je heen even vergeet? Nee, niet echt! Toch vindt ze het belangrijk om het goede voorbeeld aan haar dochters te geven, want lezen is zo'n heerlijke hobby die je overal kunt uitoefenen.

Voor L zijn boeken een spannende, nog te ontdekken wereld. Zij gaat er ook al echt lekker voor zitten. Van opa heeft ze een abonnement op de Bobo gekregen en die spelt ze letterlijk uit. Voor haar verjaardagsfeestje kreeg ze ook een tijdschriftenbon, waarmee ze een abonnement op de Katrien heeft uitgekozen (bij gebrek aan een speciale uitgave van de Minnie Mouse).

Voor M ligt het lezen natuurlijk wat gecompliceerder. Toch is zij ook echt verslingerd aan de tijdschriften Topmodel en de Tina, wat ze conform dezelfde constructie als bij L maandelijks/wekelijks krijgt. Na een lange tijd de boeken van Thea Stilton te hebben (voor)gelezen is Dagboek van een Muts nu een hit. Zo maakt ook zij spelenderwijs wat lees-meters!

Ook A houdt ook van lezen - en vooral in de boeken van Paulo Coelho - maar is met de aanschaf van zijn Iphone momenteel toch net iets meer geïnteresseerd in Farm Heroes en Nu.nl. Hij trakteert zichzelf ook weleens op een PC Magazine.

Hoe dan ook - toen we tien jaar geleden ons huis kochten, leek het dan ook logisch dat onze woonkamer en keuken van elkaar gescheiden werden door een enorme boekenkast. Gezellig en handig! De onderste vakken zijn voor boeken en speelgoed van de meisjes, maar de rest is in dubbele rijen gevuld met (nog te lezen) boeken. Die boekenkast is nu vol, wordt snel stoffig en neemt eigenlijk ook best veel plek in. De muren snakken naar een nieuw likje verf en het parket moet dringend worden geschuurd. Een mooi moment om de kamer leeg te ruimen èn anders in te richten. Boeken(kast) wegdoen is onmogelijk, vinden wij. Maar wat nu? Iemand ideeën?

Geen opmerkingen: