zondag 17 augustus 2014

Familiegerechten XII - grüne Sosse & rote Grütze

Geïnspireerd door onze vakantie in Duitsland ditmaal twee Duitse familierecepten die wij erg lekker vinden: grüne Sosse & rote Grütze, in het Nederlands: groene saus en rode vruchtjes. Beide recepten zijn geschikt voor vier personen.


Ingrediënten grüne Sosse 
250 ml mayonaise
250 ml volle kwark
250 ml crème fraîche
3 el milde mosterd
350 g van 7 verschillende tuinkruiden, zoals:
peterselie, selderij, zuring, citroenmelisse, tuinkers,
bieslook, dille, kervel, koriander, bonenkruid, etc.
peper & zout
el suiker
12 geschilde en gekookte aardappelen
8 hard gekookte eieren

Bereiding
Meng de mayonaise, kwark en creme fraîche dooreen in een ruime kom. Voeg peper en zout naar smaak toe. Hak de kruiden zéér fijn (kan ook in de blender) en roer deze door de romige saus. De saus wordt nu frisgroen van kleur. Schenk de saus over de aardappelen en serveer de eieren ernaast. Lekker met een frisse groene salade.


Ingrediënten rote Grütze
1 kilo aardbeien, aalbessen, frambozen en/of (ontpitte) kersen
1/2 l bessensap
100 g suiker
snufje kaneel
40 g aardappelzetmeel

Bereiding
Houd de helft van het fruit apart. Breng de andere helft van de vruchten met het bessensap, de suiker en een snufje kaneel aan de kook en breng dit aan de kook. Laat het zachtjes tien minuten pruttelen. Roer het aardappelzetmeel met ongeveer zes eetlepels water tot een glad papje en schenk dit al roerende bij het bessensapmengsel. Wrijf het mengsel boven een ruime schaal door een zeef en roer de achtergehouden vruchten erdoor. Dien de afgekoelde vruchten op met vanillesuiker gezoete, nog vloeibare slagroom of crème fraîche. Ook lekker met een bolletje (gesmolten) vanille-roomijs!

Geen opmerkingen: