maandag 3 augustus 2015

Beugels en tanden


We gebruiken de vakantiedagen nuttig: tandarts, kapper, oogarts, etc. M's ogen zijn weer een halve punt achteruit gegaan, dus we gaan ook nog even langs de opticien. En afgelopen vrijdag was het zover: M kreeg haar beugel. Haar felbegeerde beugel, mogen we wel zeggen. Dat ene tandje onder stond naar haar mening scheef en daar moest wat aan worden gedaan. Wij vonden het wel meevallen - volgens ons heeft ze een prachtig wit, recht gebit. Maar een bevriende orthodontist gaf haar gelijk. Ze heeft nu een slotjesbeugel (met lichtblauwe elastiekjes, voor de kenners) en krijgt ook nog een buitenboord-beugel,voor 's nachts. Die laatste is vooral bedoeld om de bovenkaak wat naar achteren te duwen.

Er was een afspraak van 2 uur ingepland voor het aanbrengen van de slotjes, maar na een uurtje was de klus al geklaard. Gewapend met een 'beugel-schoonmaak-kit' met allerlei soorten borsteltjes kwamen papa en M weer vrolijk thuis. 's Ochtends ging alles nog naar wens, maar 's middags werd het minder prettig. Het aanspannen van 'de draad' deed pijn. Onze bikkel klaagt niet zo gauw, dus we vermoeden dat het echt flink zeer deed! Met wat hulp van gepureerd voedsel, een halve paracetamol en liefdevol begrip gaat het nu, na drie dagen, weer beter.

De beugels worden eind december alweer verwijderd en in de tussentijd krijgt A ook een beugel! Zijn gebit staat - eerlijk is eerlijk - schots en scheef. Dat is nog niet het ergste, maar door deze stand slijten sommige tanden en kiezen eerder af en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Ook van L's tandenfront is er nieuws. Ze verloor vorige week haar vierde melktand: een van haar voortanden. Zij drinkt nu melk met een rietje, door het ontstane gaatje in haar bovenkaak! En mama? Zij heeft een gruwelijke hekel aan alles wat met tandheelkunde te maken heeft, dus zij houdt zich wijselijk afzijdig!

Geen opmerkingen: