vrijdag 7 augustus 2015

Op vakantie 2015!


In het voorjaar stipten we het al even aan - de boeking van onze vakantiereis! We zijn inmiddels alweer terug en willen jullie onze belevenissen natuurlijk niet onthouden!

Op speciaal verzoek van M gingen we dit keer niet naar ons geliefde Portugal. Ze wilde weleens wat anders en geef haar eens ongelijk. Daarom mochten we vooraf alle vier onze wensen indienen. Dat betekende zoeken naar een bestemming met zon & zand, winkeltjes & voldoende activiteiten en bij voorkeur  (Nederlandssprekende) leeftijdgenootjes. Het werd een luxe hotel op Kreta, Griekenland. Het was dus nog wel even spannend of we konden vertrekken in geval van een een 'Grexit', maar gelukkig liep dit -  net voor ons vertrek - met een sisser af.

Papa en mama gingen met wat gemengde gevoelens op pad - zou een hotel met vaste ontbijt- en dinertijden echt net zo relaxed zijn als ons heerlijke Portugese huisje? Zou het klimaat er wel net zo fijn zijn als aan de Atlantische oceaan? Zouden we ons heus net zo vermaken als in de omgeving van de Algarve? Het antwoord is driemaal JA! We hebben het echt heerlijk gehad!

Stel je het volgende voor. Je komt aan in een tuin vol met bloeiende planten, olijfbomen en tsjilpende krekels. In het witgepleisterde hoofdgebouw zit de vriendelijk bemande receptie, omringd met een ruime, knusse lobby. Je hoort zacht Griekse muziek. Je neemt een kijkje in het aangrenzende restaurant met drie delen: een traditioneel Grieks gedeelte, een overkapt terras en een airconditioned zaal - alle drie met uitzicht op de Middellandse zee. Tussendoor staat een meterslang buffet, waar zowel 's ochtends als 's avonds allerlei verrukkelijks wordt aangeboden. Van net gebakken wafels, omelet of vers geperste jus tot pastasaus naar keuze, amuses of een grand dessert. Via rode stenen trapjes bereik je het grootste van de drie zwembaden - zoek je eigen houten ligbed met parasol maar uit, er staan er genoeg. Spreid er je (dagelijks schone) badhanddoek op uit en geniet van de zon en het milde zeebriesje. Lees wat in je boek, los een kruiswoordpuzzel op of luister naar muziek op je Iphone. Dat kan allemaal, want beide dochters hebben zwemdiploma's en hoeven niet meer elke minuut in de gaten te worden gehouden. Wil jij liever meedoen aan ochtendgymnastiek in het grote bad? Dat kan, maar voel je vooral niet verplicht!

Of heb je toch meer zin in de weidsheid van de zee? Dan daal je nog een trapje af en herhaal je hetzelfde ritueel op het zandstrand. Of nee, stap meteen met je luchtbed in het lauwwarme water en dobber mijmerend op de kabbelende golven. Adem diep de zilte lucht in en vergeet je niet in te smeren, want de zon staat hier hoog! Oh pas op, daar komt je dochter en die kiept je natuurlijk zo omver! Oh nee, ze gaat met papa parasailen/zandkastelen bouwen/snorkelen dus ze heeft andere prioriteiten! Je stapt nu uit het water en wikkelt je in je pareo, op weg naar je yogales. Die wordt gegeven op een rots in de tuin, met uitzicht op zee. Helemaal 'zen' spreek je af om op tijd aanwezig te zijn bij de Griekse kookles. Nu weet je pas echt hoe je de originele moussaka en tzaziki moet maken!

's Middags herhaalt zich het ritueel van de ochtend, met uitzondering van het eten. In deze hitte ( > 36 graden C) heb je weinig trek en genoeg aan wat water. Je haalt daarom wat kleine boodschapjes in het dorpje. Nee, dat is niet ver: je loopt het laantje uit, passeert de bewaking en staat al midden tussen de (souvenir)winkels. Met wat olijven, water en knabbels voor borreltijd loop je op je gemakje terug. Na een frisse douche en een heerlijk diner vertrek je per taxi naar een bergdorpje. Op het dorpsplein, onder de met lampjes verlichte platanen, geniet je van een traditionele Griekse dans vanaf een bankje op het terras. Aan het eind van de avond dans je de Sirtaki alsof je nooit anders hebt gedaan. Slaperig en tevreden vertrek je naar je kamer: een maisonette, met op elke verdieping een balkon. Natuurlijk kijken deze balkons uit op zee. Je slaapt in een heerlijk schone en koele kamer, zonder muggen of lawaai. Herhaal dit concept dagelijks en varieer met dit desgewenst met een uitstapje naar een nabij gelegen stadje, natuurgebied of culturele opgraving. Kom na twee weken uitgerust en intens voldaan terug naar Nederland.

Was er dan echt niets dat tegenviel? Iets vergeten mee te nemen, kakkerlakken of oorproblemen? Jawel, ook driemaal ja. Maar het viel in het niet bij de ontspannen dagen in elkaars gezelschap. Bij de leuke vriendjes die de kinderen hebben gemaakt (en de leuke ouders waarmee wij kennis hebben gemaakt). Bij de blijdschap bij de thuiskomst op Schiphol, waar een blije opa ons stond op te wachten (midden in de nacht). Bij de bruinverkleurde snoetjes van onze dochters, die heerlijk hun eigen gang konden en mochten gaan. Bij het heerlijke gevoel om even niet op de klok te hoeven kijken (om eigenlijk helemaal niets te hoeven). Nee, we zijn Portugal niet vergeten - we hebben er gewoon nòg een heerlijk adres bij!

Geen opmerkingen: