woensdag 15 april 2015

Anti-rookbeleid in Peking


Y is mega-allergisch. Dus ook voor sigaretten- en sigarenrook. Na een avondje uit was ze vroeger vaak een paar dagen uitgeschakeld. Sinds het rookverbod voor Nederlandse openbare ruimten, werkplekken of uitgaansgelegenheden uit juli 2008 is er letterlijk een wereld voor haar opengegaan!
Vijftien jaar geleden is A voor haar gestopt met roken en we proberen onze meiden ook ervan te overtuigen om vooral niet te beginnen met roken! Voorkomen is immers beter dan genezen. Want het is niet eenvoudig om mensen van hun dure stinkstokjes af te helpen, zo blijkt maar al te vaak.

Ook China waagt weer een poging door (opnieuw) een strikt anti-rookbeleid in te voeren - voor Beijing. Rokers die daar vanaf 1 juni a.s. over de schreef gaan, kunnen een boete van maximal 200 yuan (30 euro) krijgen. Voor werkgevers is deze boete 10.000 yuan (1.500 euro).

Jaarlijks sterven er meer dan een miljoen Chinezen aan longkanker of andere kwalen die gerelateerd zijn aan roken. Vooral Chinese mannen krijgen maar geen genoeg van tabak. Volgens cijfers uit 2010 roken in China 288 miljoen mannen tegenover 13 miljoen vrouwen. Het is overigens niet bekend hoezeer deze rokers bijdragen aan de smog-ing die regelmatig boven Beijing hangt!

Bron: Geledraak.nl, 14 april 2015

Geen opmerkingen: