zaterdag 18 april 2015

Familierecept XIX: Nasi goreng

 
Na een middagje belastingformulieren invullen (tja, dat krijg je met een eigen bedrijf) is het tijd voor een makkelijke maaltijd. En dit gerecht kun je zo makkelijk klaarmaken als je zelf wilt! Als wij snel klaar willen zijn, gebruiken we namelijk voorgesneden vlees en groenten. Meestal maken we meteen een dubbele portie, waarvan we de helft invriezen. Dan is het de volgende keer nog sneller klaar!

Ingredienten (voor 4 personen)
3 ons magere hamlap
2 ons bakbacon
3 ons gesnipperde uien
4 ons gesnipperde prei
3 ons witte kool
3 eetlepels fijngehakte knoflook
4 eieren
4 eetlepels (zoete) ketjap
1 theelepel (milde) sambal
1 pond witte rijst
1 zak kroepoek
1 potje seroendeng
1 potje atjar tjampoer
1 komkommer
zout en peper 
1 wok
olie

Bereiding
Breng in een pan met wat zout een ruime hoeveelheid water aan de kook. Kook de rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst daarna goed af, en laat deze uitwasemen in een vergiet.
Fruit intussen de ui en knoflook in de wok met wat olie. Voeg de in blokjes gesneden hamlap toe. Strooi wat zout en peper over het vlees. Bak het vlees kort aan en voeg de bakbacon toe. Let op: zet nu de hittebron lager. Roer de sambal door het gerecht, tezamen met de ketjap. Sudder het vlees in circa 5 minuten gaar. Breek de eieren boven de pan en roer deze in 5 minuten los, totdat deze ook gaar zijn. Voeg nu de schoongemaakte en in reepjes gesneden witte kool en prei toe. Vermeng de groenten al roerend met het vlees-/eiergerecht. Schep tot slot voorzichtig de rijst door het gerecht en laat het geheel even staan, zodat de smaken kunnen intrekken (opgewarmd is deze nasi zelfs nog lekkerder).

Serveer de nasi met wat plakjes komkommer, kroepoek, een schepje seroendeng en atjar tjampoer. Voeg naar wens nog wat ketjap en/of sambal toe. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: