woensdag 7 mei 2014

Familierecept IX - Soto Ajam



Een paar jaar geleden aten we bij vrienden voor het eerst Soto Ajam. Vrij vertaald: Indonesische kippensoep! Wij hebben het recept een beetje aangepast en presenteren de verschillende smaakmakers op een Lazy Susan - een draaischijf. Inderdaad, op de Chinese manier en dus eten we de maaltijdsoep meestal met stokjes. Natuurlijk delen we graag het recept met je:

Benodigdheden (voor vier personen): 
4 ons kipfilet
1 bakje boemboe soto ajam *
10 cm geschilde gemberwortel (of 1 el gemberpoeder)
4 stengels citroengras (of  1 el serehpoeder)
1 potje atjar tjampoer (idem) of zoetzure augurkjes
vers selderijblad
2 kippenbouillonblokjes
2 grote preien, gewassen en in ringen gesneden of 500 g taugé
2 grote gesnipperde uien
5 tenen geperste knoflook
1 uitgeperste citroen
vier hardgekookte eieren
kroepoek
gebakken uitjes
soja manis (zoete sojasaus)
komkommer geschild en in plakjes gesneden
eventueel gesneden champignons
peper, zout naar smaak
witte rijst

* hoewel sommige ingrediënten exotisch klinken, zijn ze allemaal te koop bij de AH (en de toko natuurlijk)

Bereiding: 
Fuit de ui en knoflook in wat olijfolie in een hoge pan met dikke bodem. Voeg de bouillonblokjes toe, zodra de uien glazig zijn. Roer dooreen totdat de blokjes zijn opgenomen. Schep de boemboe door het mengsel. Voeg 2 liter water toe en breng de soep aan de kook. Spoel de kipfilets goed af en voeg deze toe aan de kokende soep. Leg de gemberwortel en de citroengras voorzichtig in de soep. Roer het citroensap erdoor en laat de soto ajam minstens één uur goed doorkoken op een laag vuur. Zo gaart de kip gaart en trekken de smaken goed in.

Dek intussen de tafel met de Lazy Susan in het midden. Plaats op de draaischijf kommetjes met de gebakken uitjes, kroepoek, atjar tjampoer, selderijblad, prei, sojasaus en schijfjes komkommer. Kook de witte rijst en eieren in circa 10 minuten Pel de eieren en plaats deze in een kommetje op de tafel.

Verwijder vóór het opdienen de gemberwortel en de citroengrasstengels uit de soep. Haal de kipfilet uit de pan en verdeel die in stukjes. Schep de kip terug in de pan en voeg desgewenst de champignonplakjes toe. Schep de soep met een flinke hoeveelheid kipfilet in diepe borden. Laat iedereen naar smaak rijst opscheppen en zichzelf bedienen van het lekkers op de Lazy Susan. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: